• info@ulkemisitme.com
  • 0322 454 01 04

Presbiakuzi (Yaşa Bağlı İşitme Kaybı)

Presbiakuzi (Yaşa Bağlı İşitme Kaybı)
  • Son Güncellenme: 03/01/2022

İnsanlarda yaş ilerledikçe tüm sistemlerde olduğu gibi işitme yollarında da fonksiyon bozuklukları meydana gelir. Yaşa bağlı olarak oluşan ve her iki kulakta simetrik olarak görülen işitme bozuklukları ‘presbiakuzi’ olarak adlandırılmaktadır. Bu çeşit işitme kayıpları sensörinöral tipte olup, hem kokleada hem de nöral bölgede oluşan dejenerasyondan kaynaklanmaktadır. Genellikle tinnitus işitme kaybına eşlik eder. İşitme kaybı sessiz bir ilerleme gösterir. Çoğunlukla çevresindekiler kişinin kendisinden önce işitme kaybını fark eder. Yaşa bağlı işitme kaybı bulunan kişilerin en sık yakınmaları, sesi duydukları fakat anlayamadıkları şeklindedir. Buna ek olarak hızlı konuşanları anlamada ve gürültülü ortamlarda kelimeleri ayırt etmede güçlük tarif edilir.

Genellikle yaşlarında başlayan hastalık yaş ilerledikçe daha sık görülür.  65-70 yaşlarında toplumda görülme sıklığının %70-80’lere ulaştığı bildirilmektedir.

Presbiakuzinin gelişmesine neler sebep olur?

Öncelikle genetik kökenli bir nedeni olabilir. Ailenizde var olan bir kalıtsal durumu göz önünde tutmak gerek.

İkincil olarak, erkeklerde daha fazla gözlenmesinin nedeni çalışma ortamıdır. Uzun süre yüksek şiddette gürültüye maruz kalarak çalışmak işitme kaybına sebep olur ve yaşımız ilerledikçe bu etken ile işitme kaybı derecesi artar. Eğer bir beyaz yakalıysanız risk grubunda değilsiniz ama sanayi işçisi yada yüksek şiddetli makineler ile uzun süre çalışıyorsanız risk grubundasınız.

Üçüncü bir sebep ise yaş ilerlemesi veya kalıtsal hastalıklardan dolayı düzenli kullanılan bazı ilaçlar işitme kaybına neden olabilir.

Bu nedendendir ki işitme testlerini belli bir yaştan sonra sıklıkla tekrarlamalısınız. İşitme kaybı ne kadar erken teşhis edilirse rehabilitasyonu o kadar erken başlar. Erken teşhis edilen kayıp yaşanacak olan sosyal etkilerin engellenmesini sağlar.

Peki yaşa bağlı işitme kaybı yani presbiakuzinin belirtileri nelerdir?

Yaşa bağlı işitme kaybı yaşayan hastalarda en çok gördüğümüz belirtiler duyuyorum ama anlamıyorum ve çınlama şikayetidir. Bunun yanında hastalar da

Bazı sesler aşırı yüksek gibi duyulabilir.

Gürültülü ortamlar da işitme zorluğu çekilebilir.

Bazı sesler arasında fark etmede zorluk.

Televizyon veya radyoda sesleri normalden fazla açmak.

İnsanlardan dediklerini tekrar etmesini istemek.

Telefonda yapılan konuşmaları anlamama.

Presbiakuzi hastalarda kendi deyimleriyle çınlama uğultu vızıltı zırıltı tıkırtı gibi sesler duyduklarını söylerler.

Presbiakuzi Nasıl Tedavi Edilir?

Presbiakuzisi olan bireylerde işitme kaybı belirli bir seviyenin üzerinde ise, işitme düzeylerinin daha iyi duruma getirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması için işitme cihazları kullanılabilir. İleri düzeyde işitme kaybı olan ve işitme cihazından fayda görme olasılığı düşük olan bireylerde koklear implant uygulanabilir.

 

 

 

 

 



Son Yazılar:

Cevaplar (0)
Bir cevap yazın:

Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.

Cevaplanıyor...
user-image
İsim
yorum
whatsapp