Bu soruların bir veya birçoğuna EVET cevabını verebiliyorsanız, işitme kaybınız olabilir.
1. Çevrenizdeki insanların mırıldandıklarını veya düşük sesle konuştuklarını düşünüyor musunuz?
2. Restoranlarda veya kalabalık yerlerde yapılan konuşmaları anlamakta zorlanıyor musunuz?
3. Radyonun, televizyon veya telefonunuzun sesini sıkça yükseltmek durumunda kalıyor musunuz?
4. Dostlarınız veya aile yakınlarınız, size söylediklerini tekrarlamak zorunda kaldıklarından yakıyorlar mı?
5. İnsanların ne söylediklerini anlamak için onların yüzlerine bakmak zorunda kalıyor musunuz?
6. Kuş cıvıltısı, adım sesleri veya saatin tıklaması gibi günlük hayata dair seslerin kaybolduğunu fark ettiniz mi?
Eğer bu belirtilerden ve endişelerden bazıları sizde de varsa yardım almanız gerekir. Tümü işitme kaybıyla bağlantılı olabilir. İşitme kaybınız için işitme uzmanımızdan destek almanızı tavsiye ediyoruz.
İşitme kaybı doğumsal olarak gelişebileceği gibi bazı faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor.
İlaç kullanımı: Kanser tedavisi gören hastalarda kullanılan kimi kemoterapi ilaçları ve idrar söktürücü (dirüetikler) olarak tanımlanabilecek bazı ilaçlar işitme kaybına yol açabiliyor.
Bası: Tümörler veya kafa içinde basınca yol açan hastalıklarda işitme kaybına sebep olabiliyor.
Yaş: Yaşla birlikte duyuda kayıplar yaşanabiliyor. Özellikle 40 yaş sonrası kişilerde yaşlılığa bağlı iç kulak ve sinirleri etkileyen hastalıklar gözlemlenebiliyor. Enfeksiyonlar veya metabolik hastalıklar: şeker veya endokrin hastalıkları gibi enfeksiyonel hastalıklar da işitme kaybında önemli bir rol oynayabiliyor.
Yüksek ses: Özellikle yüksek sesli yerlerde çalışan kişileri tehdit eden yüksek ses, 95 desibel ve üstü ani işitme kayıplarına neden olabiliyor. Bunların yanı sıra, aşağıda sayılanlar da işitme kaybına neden olabilecek durumlar arasında sayılabiliyor:
Sensörinoral işitme kaybı: En yaygın işitme kaybı türü iç kulak veya sinir yollarında ortaya çıkan problemlerden kaynaklanır. Orta ve iç kulaktan ses iletimi normal olmasına rağmen, bu bilgi beynin kullanabileceği elektriksel sinyallere kodlanamaz.
İletim tipi işitme kaybı: İletim tipi işitme kaybı, dış kulak veya orta kulakta ses aktarımının engellenmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu, kronik orta kulak iltihabı, otoskleroz (stapeslerin hareketliliğini azaltan kireçlenme), dış kulakta şekil bozukluğu veya delinmiş kulak zarı gibi nedenlerden ortaya çıkabilmektedir.
Miks tip işitme kaybı çözümleri: Miks tip işitme kaybı, iletim tipi işitme kaybı ve sensörinoral işitme kaybının bir birleşimidir. Örneğin, kronik bir enfeksiyon kulak zarına ve kemikciklere zarar verir ve kokleanın düzgün çalışmasına engel olursa miks tip işitme kaybına neden olabilir.
Bir kişinin sahip olduğu işitme kaybının miktarı hafif, orta, ileri düzeyde veya ağır olarak derecelendirilir.
Kendinizin veya çocuğunuzun bir işitme sorununa sahip olduğunu düşünüyorsanız, lütfen kliniğimize veya bir işitme sağlığı uzmanına başvurun.
Kulak çınlaması nedir? Geçici veya kalıcı kulak çınlaması; çınlama, uğultu, tıslama ve gürleme seslerinden oluşabilir. Kulaklarınızda veya başınızın içinde duyduğunuz sesler size özel.
Kulak çınlaması duyan kişilerin %80’i, farkında olmasalar bile belli bir seviyede işitme kaybına sahip kişilerdir. Ancak, kulak çınlaması her ne kadar işitme kaybı ile el ele gitse de bir hastalık değildir. Kulak çınlaması, birçok farklı nedenle meydana gelebilen bir semptomdur ve hiçbir belirgin nedeni olmadan bile başlayabilir. Fakat stres, kaygı, öfke ve uykusuzluk gibi ciddi etkileri beraberinde getirerek ciddi bir etkiye sahip olabilir. Kulak çınlamanızı kontrol altına almak için atmanız gereken ilk adım, size uygun bir tedavi planını birlikte geliştirebileceğiniz bir uzmana danışmaktır.
Kulak çınlamasının nedenleri
Kulak çınlaması iç kulak ile beyin arasında herhangi bir noktada meydana gelebilir ve sürekli, aralıklı, geçici veya kronik olabilir..
Kulak çınlamasının nasıl başladığı halen kesin olarak bilinmemektedir; ancak tıpkı işitme kaybında olduğu gibi kulak çınlaması da birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Fakat hiçbir bariz nedeni olmadan da başlayabilir.
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Tedavi Edilir mi?
Kulak çınlaması (tinnitus) şikayeti olan kişilerin yaklaşık %80’inde işitme kaybı vardır ancak farkında değillerdir. Bu sebeple aslında çoğu vaka işitme cihazlarından fayda sağlar. Bazı kişilerde beyin işitme kaybını ortadan kaldırmak için “iç ses ayarını” yükselterek normalde var olmayan seslerin kişi tarafından duyulmasına sebep olur. Bu tarz belirtiler genelde duygu durumu bozukluğu veya aşırı stresle başlamaktadır. Kulak çınlaması yaş ilerledikçe artar ve 60-69 yaş arası en yüksek seviyesine çıkar.
Kulak çınlamasının (tinnitus) çoğu vakada kesin tedavisi yoktur. Kulağın yapısal durumundan kaynaklı şikayetlerde KBB ve merkemizde işitme uzmanlarımız farklı tekniklerde, ses tedavilerinde ve işitme cihazının sağlayacağı faydalar hakkında tecrübelidir. Hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren bu rahatsızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olacak çözümler sunacaktır. İşitme cihazlarının tamamında tinnitus desteği vardır. Bu teknolojik cihazlar yardımı ile ses terapisi alabilirsiniz. Hem işitme kaybı hem de tinnitus (kulak çınlaması) sorunları için fayda sağlar.
Kulak çınlamanız mı var?
İşitme uzmanlarımız size yardımcı olabilir. Uzmanlarımız işitme cihazları, ses terapisi ve danışmanlık hizmetleri vererek belirtileri yönetmenize ve azaltmanıza yardım edebilirler.
İşitme kaybının tedavisi
Tedavi seçenekleri büyük ölçüde işitme kaybının tipine ve nedenine bağlıdır. İletken işitme kaybı genellikle ilaç veya cerrahi ile iyileştirilebilir. Öte yandan, sensörinöral işitme kaybı büyük olasılıkla işitme cihazları veya işitme kaybı özellikle ileri derecedeyse koklear implantlar yoluyla desteklenecektir.
Sizin ya da sevdiklerinizin işitme kaybı yaşadığını düşünüyorsanız, bir uzmanla konuşmak en iyisidir. Bir işitme testine dayanarak işitme duyunuzu kimin değerlendireceği ve sizin için doğru çözümü bulmanıza kimin yardımcı olabileceği hakkında konuşabileceğiniz birkaç uzman vardır:
Odyolog: İşitme değerlendirmelerinde uzmanlığıyla tanınan ve işitme sağlığı bakımı için çözümler sunan, son derece eğitimli bir sağlık uzmanı.
KBB doktoru: Kulak, burun ve boğaz (KBB) ile ilgili tıbbi konularda uzmanlaşmış bir doktor.
İşitme Kaybının Tedavisinde İşitme Cihazlarının Yeri: İşitme kaybının tedavisinde sorunun kaynağına göre kullanılan en genel ve pratik yöntem, işitme cihazı kullanımıdır. İşitme cihazı, sesleri daha güçlü ve daha net duymanızı sağlar. Özellikle günümüzde daha da küçülen ve kullanımı daha da pratik hale gelen cihazlar sayesinde kişi kolaylıkla sosyal hayata adapte olarak yaşam kalitesini yükseltir. Cihazların kayba göre ayarlanabilir olması, kişiye özel çözümler geliştirilmesini sağlar. İşitme cihazları dış ortamdaki farklı frekans ve tondaki sesleri size en berrak, en doğal şekilde sunar. Bu cihazları kullanarak daha önce duyamadığınız sesleri duyar; hem hayatınızı daha kaliteli sürdürür, hem de kendinizi tehlikelerden korumuş olursunuz. İki kulakta işitme kaybı mevcut ise her yönden gelen seslerin eşit alabilmek ve iki kulakta da kaybın ilerlemesini durdurmak ya da azaltmak için iki kulağa da işitme cihazı kullanmak gerekir. Çift cihaz kullanımı tek cihaz kullanımına göre %70 fayda sağlayarak kişinin işitme konforunu arttırır.
Ülkem İşitme ailesi olarak tecrübeli işitme uzmanımız ile birlikte işitme yolculuğunuzda size rehberlik etmek ve sizin için en iyi ürünün sağlandığından emin olmak için buradayız.